In de media Nieuws Sociale projecten

Alleen woonruimte voor Wijchense jongere die helpt in de buurt

  • 20 juni 2019

WIJCHEN – De toekomstige bewoners van het Molenhuis aan de Bronckhorstlaan in Wijchen gaan maatschappelijke taken verrichten in de buurt. Wie er wil wonen, moet zich minimaal twee uur per maand inzetten voor de omgeving.

In het leegstaande gemeentelijke kantoorpand worden de komende maanden veertien tot zestien woonruimtes voor, vooral alleenstaande, jongeren van tussen de 18 en 23 jaar oud gerealiseerd.

Spoedzoekers

Het gaat daarbij om zogenoemde ‘spoedzoekers’ met een sterke band met Wijchen. Ze moeten kunnen bewijzen dat ze al in het dorp wonen, of er lange tijd gewoond hebben.

Het gebouw wordt tien jaar lang beheerd door woonondernemer De Huischmeesters uit Eindhoven. Dat legt zich toe op het herbestemmen van ‘overtallig vastgoed’ van gemeenten, corporaties en zorginstellingen. In den lande beheert de organisatie al zo’n 35 vergelijkbare projecten. Een voorbeeld in de buurt is het voormalige belastingkantoor bij het station in Nijmegen, waar 117 wooneenheden komen.

Zorgen in de buurt

De Molenhuis krijgt de indeling van een studentenhuis, met gedeelde badkamers, keukens en een grote huiskamer. Het is echter niet de bedoeling dat het een luxe uitwijkmogelijkheid wordt voor studenten uit bijvoorbeeld Nijmegen of Den Bosch.

Bewoners worden nadrukkelijk begeleid in het zelfstandig wonen. Een begeleider komt een paar keer per week langs om te zien hoe alles loopt en er is 24 uur per dag iemand bij De Huischmeesters bereikbaar. De begeleiding is er ook om eventuele zorgen in de buurt over overlast weg te nemen.

Voldoende vraag

Directeur Marc Ketelaar van De Huischmeesters weet zeker dat er voldoende vraag is naar de woonruimte in het Molenhuis, dat staat bij het gemeentekantoor en de brandweerkazerne. ,,Eerder peilden we online de belangstelling met een proefoproepje”, zegt hij. ,,Binnen 48 uur hadden we al 200 serieuze reacties binnen. Je kunt wel vier van deze panden openen in Wijchen.”

Dat de bewoners ook een sociale taak krijgen, schrikt dus niet af. Het doel is om de bewoners te laten integreren in de omgeving door allerlei activiteiten te ondernemen, aldus Ketelaar. ,,Dat kan vanalles zijn. Ze kunnen met zijn tienen de tuin van een oude buurvrouw opknappen, of bijvoorbeeld een kien-avond in de gemeenschappelijke ruimte houden. Een buurt-barbecue kan ook.”

Het Molenhuis is voor tien jaar beschikbaar voor bewoning. De gemeente Wijchen wil het in de toekomst mogelijk weer als kantoorpand inzetten.

Bron: https://www.gelderlander.nl/wijchen/alleen-woonruimte-voor-wijchense-jongere-die-helpt-in-de-buurt~a8ecd884/