Alles

‘Dat plekje was voor mij de hemel op aarde’

  • 3 september 2018

LEIDEN- Joanna Bayazeed is een 33-jarige Syrische vrouw. Ze is een van de vele vluchtelingen die enkele jaren geleden wegvluchtte van oorlog en geweld. Na tal van verhuizingen vond ze na jaren eindelijk een eigen plekje in Leiden. ‘Zonder deze mogelijkheid had ik nu op straat geleefd.’

 Veelvuldig verhuizen

Aan de tafel van de gemeenschappelijke ruimte zit een rustige welbespraakte vrouw. ‘In ‘Syrië studeerde ik Engelse literatuurwetenschappen. Maar nog voor ik op dat vlak werkervaring kon opdoen, brak de oorlog uit. Ik vluchtte naar Libanon. Daar voegde ik me bij de grote groep Syriërs, die daar verbleven. Na een jaar trok ik verder naar Turkije. Daar bleef ik twee jaar.’ Joanna praat erover alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Na een lange reis belandde Joanne in Nederland en vroeg in juli 2015 asiel aan. Het doorlopen van de asielprocedure betekende ook veelvuldig verhuizen. Ze startte haar verblijf in ter Apel en verhuisde vervolgens  naar Goes, Dronten, Doetinchem en eindigde tenslotte op een azc in Heerlen. Ondanks de vele verhuizingen had Joanna toch een geluk: in een relatief korte tijd beschikte ze over een verblijfsvergunning.

Zoveel regeltjes

Ze werd uitgeplaatst naar de gemeente Breda. ‘Ik werd aan die gemeente gekoppeld maar ik wilde daar eigenlijk helemaal niet wonen. Mijn vrienden woonden immers voornamelijk in en rond Leiden. Maar ja, ik moest de woning wel accepteren. Want als je een woning weigert, heb je echt een probleem.’ Joanne woonde zo’n zes maanden in Breda. Vervolgens trok ze bij haar vriend in, die in Leiderdorp woonde. Maar ook hier duurde het woongenot niet lang. Haar relatie liep op de klippen en Joanna moest het huis uit.

‘Ik realiseerde me toen ook hoe ontzettend moeilijk het is om in Nederland een huisje te vinden. Als je geld hebt is het geen probleem. Maar als je alleen een uitkering hebt -zoals ik- is het bijna niet te doen. Als je weet hoe ik gezocht heb: ik heb alle mogelijk denkbare instanties benaderd, ik heb gebeld, gemaild. Dat wil je niet weten! Of het nu ging over een post op Facebook of contact met een woningcorporatie of kerk. Ik hoorde nooit van niemand iets. Ik heb ook organisaties benaderd die gescheiden mensen helpen maar ik was te jong en heb geen kinderen. In Nederland zijn er ook zoveel regeltjes. Ik werd ook verwezen naar een instelling voor verslaafden. Ik ben er heen gegaan. Ik moest toch iets. Maar zelfs de directeur zei dat hij geen enkele nacht in zijn eigen instelling wilde slapen. Dat heb ik dus ook maar niet gedaan.’

 

Uiteindelijk kwam Joanne in contact met VluchtelingenWerk Leiden. ‘Ze hebben me goed geholpen.  Al snel kwamen ze met deze locatie op de proppen. In dit voormalige verzorgingshuis woont een mix aan doelgroepen onder een dak. Dat was voor mij echt de hemel op aarde. Zonder deze plek had ik op straat geleefd. Zeker weten. Ik had een mooie kamer. Het maakt mij ook niet uit hoe groot de kamer of huis is. Het gaat me erom waar ik kansen krijg!’ Daar bloeide Joanne weer op. Eindelijk kon ze studeren aan de universiteit en woonde ze dicht bij haar -veelal internationale- vrienden.

Nico van der Horstpark

Onlangs kregen de bewoners te horen dat het tijdelijk woonproject mogelijk enkele jaren eerder dan gepland- gaat sluiten. ‘Het was een verrassing voor ons dat we eerder weg moeten. ‘Vluchtelingenwerk hielp ons met info. Ze gaven ons tips: je kunt hier of daar op internet kijken. Natuurlijk weten zij ook: het is haast onmogelijk iets anders te vinden in Leiden. Gelukkig zei de gemeente Leiden dat ze de vluchtelingen zouden helpen. Misschien ook wel een beetje logisch. Jonge Nederlandse mensen kunnen terug naar een ouders of familie. Maar ik heb niemand om op terug te vallen.’

‘Ik kreeg een woning aangeboden in het Nico van der Horstpark. Dat is ook een tijdelijk woonproject voor verschillende doelgroepen. Ik heb enkele dagen geleden mijn contract getekend voor mijn nieuwe huis. Ik vind het jammer dat ik weg moest, maar ik ben ook heel blij met mijn nieuwe huis!’

De energie en ambitie stralen van Joanna af. Ze is enorm gedreven om iets nieuws van haar leven te maken. ‘Ik studeer nu Nederlands aan de universiteit van Leiden. Ik wil uiteindelijk de HRM kant op. Of misschien de sales. Mijn toekomst ligt in ieder geval nog open!’