Alles In de media

Studenten en statushouders helpen elkaar bij nieuw woonproject in Leiden

  • 2 oktober 2017

LEIDEN – In Leiden is een nieuwe, bijzondere vorm van wonen gestart. Statushouders, studenten en mensen die lichte begeleiding nodig hebben wonen samen in een oud bejaardenhuis. Voorwaarde is wel dat er echt een mix ontstaat en dat de bewoners bereid zijn om elkaar te helpen.

Het voormalige bejaardentehuis De Robijnhof in Leiden staat tijdelijk leeg. Eigenaar Libertas zocht daarom naar alternatieve woonvormen omdat de woningnood in Leiden hoog is. Sinds begin dit jaar wonen ertwintigstatushouders, 35 studenten en 30 mensen die wel zelfstandig kunnen wonen, maar soms wat begeleiding nodig hebben.

‘Het gaat heel goed’, zegt Sjors Gerritsen van Libertas. ‘We hebben ook gezorgd dat mensen echt door elkaar heen wonen en dat ze bij elkaar passen zodat ze elkaar ook kunnen helpen.’

Cursus Nederlands
ZoéRikken is student en kreeg in januari woonruimte in het pand. Ze helpt een groepje statushouders in de eetzaal van het voormalige bejaardenhuis. ‘Deze les is eigenlijk ontstaan toen ik hier naartoe verhuisde’, zegt Zoé. ‘Ze hielpen mij met verhuizen en toen zei ik dat ik hun wel wilde helpen met de Nederlandse taal.’

Maatschappelijk werk
Een kamer kost 259 euro per maand maar daar moeten de bewoners dan wel een paar uur per maand maatschappelijk werk voor doen. De nieuwe bewoners kunnen een jaar of vijf hier wonen, want tegen die tijd komen er sociale huurwoningen en verpleeghuiszorg op het terrein.

Nieuws uit de regio Leiden lees je ook dagelijks op http://www.unity.nu
Beelden uit de regio Leiden zie je ook dagelijks op http://www.unitytv.nl
Je hoort waar je woont bij Unity FM op http://www.unityfm.nl
Muziek van Nederlandse bodem luister je via Unity NL op http://www.unitynl.nl