Alles In de media

‘Vluchtelingen worden in Leiden niet voorgetrokken’

  • 2 oktober 2017

“Je zou kunnen zeggen dat er meer wordt gebouwd door de komst van vluchtelingen”, zegt de Leidse wethouder Roos van Gelderen. Vol trots toont ze de eerste tijdelijke wooncabines van Leiden. Ze moeten onderdak bieden aan asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders), studenten en mensen die enige begeleiding nodig hebben.

Eén ruimte met daarin een keuken en een plek voor een bed en een tafel, midden in een nette woonwijk. Tijdens een speciaal door de gemeente georganiseerde bijeenkomst zijn buurtbewoners bijgepraat over wie er zouden komen wonen. Volgens wethouder Van Gelderen reageerden de mensen positief.

Het beeld dat statushouders worden voorgetrokken klopt niet, benadrukt ze. “Juist om die gedachte tegen te gaan, zorgen we voor extra woningen die we eerlijk verdelen onder de verschillende woningzoekenden. Alle huurders betalen dezelfde huur. Statushouders moeten een lening afsluiten om hun huis in te richten en de verplichte inburgeringscursus te volgen. Ze betalen dat van een bijstandsuitkering. Als ze die nog niet hebben, zijn ze vaak aangewezen op de voedselbank”, vertelt Van Gelderen.

Meer informatie