Alles

‘Zonder deze plek woonde ik nog bij mijn ouders’

  • 3 september 2018

LEIDEN- Na zo’n vier jaar forenzen vanuit Den Haag is Sjors Scheeremijer de trein behoorlijk zat. De 23-jarige student wil graag in Leiden wonen waar hij aan de Hogeschool fysiotherapie studeert. Zijn kansen op de woningmarkt lijken minimaal totdat een vriend hem op de het tijdelijk woonproject de Robijnhof in Leiden wijst. Inmiddels woont hij er alweer anderhalf jaar met veel plezier. ’Zonder deze plek woonde ik zeker nog bij mijn ouders.’

fysiotherapie

Sjors is een bedachtzame, vriendelijk jongen, die van het goede leven houdt. ‘Ik kom net van een voetbaltoernooitje en ik dacht dat ik mogelijk net te laat zo zijn voor dit gesprek.’ Hij vertelt over zijn achtergrond. ‘Ik ben geboren en getogen in Den Haag. Na mijn middelbare school in Den Haag en Leiden ben ik een jaartje in Amsterdam gaan studeren. Daarna ben ik met fysiotherapie gestart in Leiden. Ik woonde al die tijd nog bij mijn ouders. Maar ik merkte dat ik daar op een gegeven moment klaar mee was. Ik was niet alleen het reizen zat. Ik wilde ook een nieuwe stap in mijn leven zetten. Daar hoorde andere huisvesting bij. En ja natuurlijk, ik wilde na het studeren ook wel eens feesten. En dan is het wel handig dat je na afloop niet meer terug naar Den Haag hoeft te reizen.’

 

Goede vriend

Sjors had zich enkele jaren geleden al bij Woonnet Haaglanden ingeschreven. ‘Daar moet je echt lang ingeschreven staan om voor een woning in aanmerking te komen. Ik heb wel eens gekeken en gereageerd. Maar ik kwam steeds zo beroerd laag in de ranking uit, dat mijn motivatie om daar verder te zoeken snel verdween. Je moet daar echt zes tot zeven jaar staan ingeschreven, wil je een serieuze kans maken.’ Sjors stond ook bij studentenhuisvester DUWO ingeschreven. ‘Zij boden heel weinig aan. Daarom heb ik daar nauwelijks verder gekeken. Maar ik moet ook bekennen dat ik nooit echt heel actief geweest ben in de huizenjacht.’

 

De opening voor Sjors kwam van een goede vriend. ‘Hij zei: er is hier in Leiden een tijdelijk wooonproject. Door zijn tip heb ik me ingeschreven en zijn we hier uiteindelijk samen terecht gekomen. Ik ben heel blij dat ik hier kan wonen. Inmiddels woon ik er anderhalf jaar. We hebben een eigen kamer met een keukentje en natte ruimte. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimten.’

Kamerjacht

Onlangs kreeg Sjors slecht nieuws te horen. ‘We hadden een bijeenkomst en toen hoorden we dat het project eind van dit jaar gaat stoppen. Heel jammer vind ik dat. Ik merk meteen dat dat als belemmering aanvoelt om in mijn huisgenoten te investeren.’ Sjors is zich bewust dat hij in de actiestand moet gaan komen als hij bijtijds weer een andere woonruimte wil hebben. ‘Nu ik weet dat ik weg moet, heb ik onlangs een keer op internet gekeken en wat rond gevraagd bij vrienden of zij nog iets weten. En ik ben ook nog van plan om binnenkort echt eens serieus op kamerjacht te gaan. Maar ik moet ook bekennen dat ik daarin redelijk traag ben.’

 

Sjors heeft goede hoop op een klein wonder. ‘Ik hoop dat het project nog een half jaartje langer kan doorlopen. Dan heb ik mijn studie afgerond en dan hoop ik in Den Haag iets te kunnen gaan vinden. Dan heb ik hopelijk ook een baan. Dat zou toch moeten lukken? En als dat niet lukt? Dan zou ik waarschijnlijk weer bij mijn ouders gaan wonen tot er iets anders voorbij komt. Ja, thuis wonen: ik hoop van niet maar dat kan natuurlijk altijd nog.’