Alles

Een zonnig kennismakingsfeest in de Anna van Burenstraat tijdens Nationale Burendag

  • 4 januari 2018

In de nazomerzon kwamen zaterdag zo’n 65 buren samen in de achtertuin van het appartementencomplex aan de Anna van Burenstraat te Waalwijk. De nieuwe bewoners van het pand – 11 jongvolwassen statushouders en 11 Nederlandse jongeren – organiseerden samen met een paar actievelingen uit de buurt dit kennismakingsfeest.

Met slingers in de tuin, de nootjes al op tafel en late middagzon komen de eerste buurtjes nieuwsgierig binnen. Ali en Shima verwelkomen de buren. ‘Ik woon hier toch al 20 jaar en ik ben nog nooit in deze achtertuin geweest,’ reageert een dame op leeftijd verrast. Mazen en Yusuf verzamelen intussen alle meegebrachte gerechten op een grote tafel. De Syrische fateh jaj, kebab batnjan en jaj en batata gemixt met tayta uit Eritrea en de oer-Hollandse kaasblokjes met augurk vertegenwoordigen de culturen die op deze Burendag samenkomen. Als Niek namens de nieuwe huurders het buffet opent is ook meteen het ijs gebroken. In de rij voor het heerlijke eten komen de eerste gesprekken op gang.

In maart van dit jaar konden buurtbewoners een kijkje komen nemen in een leeg pand. Het zou vanaf dan nog een paar weken duren voordat de eerste studenten en statushouders hun intrek namen aan de Anna van Burenstraat. Eenmaal gewend aan hun nieuwe thuis vond er op 8 juni een kleinschalige kennismaking met de buren plaats in de caravan van Buurtbinders. Daar ontstond het idee voor een buurtevenement. Op 23 augustus haakten ook de laatst gearriveerde nieuwelingen aan en werd het idee voor deze burendag uitgewerkt. ‘Vooral informeel en gezellig samen zijn, met lekker eten en een muziekje. Op een positieve manier kennismaken, daar gaat het om,’ waren Arjon en Thomas het met elkaar eens. En dat is gelukt! Met veel enthousiasme keren de buren na het feest in de schemering huiswaarts. Zoals de nieuwe bewoners aan de Anna van Burenstraat ook blij en trots terugblikken op een geslaagde middag. Mede dankzij Casade en Gemeente Waalwijk kon deze burendag worden gerealiseerd.

De Huischmeesters ontfermen zich over het reilen en zeilen in het pand en Casade probeert een brug te slaan tussen nieuwe bewoners en de bestaande buren. Zaterdag kwamen deze werelden op een gemoedelijke en kleurrijke manier samen.